Henk Werkhoven  

 

In het dagelijks leven is Henk Werkhoven actief als musicus en componist. Zijn nevenactiviteiten omvatten schrijven, poëzie en digitale kunst. Hij speelde in vele (professionele) bands, van (hard) rock tot aan folk en klassieke muziek, en was onder meer nog werkzaam als muziekleraar en muziekcolumnist. Voor enkele jaren was hij de eigenaar van een onafhankelijke platen- en muziekdistributiemaatschappij en was als muziekmanager betrokken bij vele muzikaal uiteenlopende groepen.

In 1982 verscheen zijn eerste soloalbum Orphical Positions, dat vele, en goede (internationale) recensies kreeg en dat regelmatig op Nederlandse en buitenlandse radiostations te beluisteren viel. Tot in Amerika aan toe. Het werd vergeleken met onder meer Mike Oldfield, maar ook werden vergelijkingen getrokken met de muziek van Alan Stivell, Jethro Tull en Flairck. Het album was een synthese van instrumentale westerse en oosterse muziek, folk en symfonische rock. Door de raakvlakken die er tevens waren, werd Orphical Positions in de loop der tijd door menigeen als een van de eerste Nederlandse new age muziek producties gezien. In 2007 werd het als CD door Fonos.nl opnieuw uitgebracht en was het vanaf 2010 wereldwijd via iTunes verkrijgbaar. De muziek van Orphical Positions is onder meer gebruikt in een film, een balletvoorstelling en meerdere composities van het album waren in tv reclames en documentaires te horen.

Als gitarist en cocomponist maakte hij met Dream Quest, in 1997, de cd In Search of Avalon. Een new age muziekalbum dat door Dureco wereldwijd werd uitgebracht. Ook deze CD was vanaf 2007 bij Fonos.nl opnieuw verkrijgbaar. In 1997 bracht Henk Werkhoven tevens voor het Oibibio Sounds label de cd The Anthology of New Age Music, Volume 1 uit. Dat in twee verschillende versies, zowel in Europa, als in Amerika, Canada en Mexico werd gedistribueerd.

Henk Werkhoven is de schrijver, en redacteur, van de New Age muziekencyclopedie, die in 1997 bij uitgeverij Kosmos-Z&K werd gepubliceerd (Utrecht/Antwerpen) en in 1998, in een herziene, vertaalde en uitgebreide versie, door Billboard Books in New York werd uitgebracht. Als: The international Guide to New Age Music. Allereerst voor de Noord-Amerikaanse, Canadese en Mexicaanse markt en na 2005 wereldwijd. Ook heden ten dage staat het naslagwerk nog volop in de belangstelling.

Tussen 1990 en 2000 was Henk Werkhoven onder meer nog actief als radiopresentator van diverse new age muziekprogramma's, die hij gedurende acht jaar, achtereenvolgens voor de AVRO, (New Age Music Magazine - als co-presentator), Radio Apeldoorn (De Taal van Muziek) en Radio Oibibio (Een Echo van Stilte) verzorgde. Voor Radio KDUR (Durango, Colorado, U.S.A.) presenteerde hij An Echo of Silence, een zogenaamd "syndicated program", dat in de U.S.A. tevens door meer dan vijftig andere radiostations werd uitgezonden.

In de afgelopen jaren speelde hij met de Nijmeegse new age groep Teyata, en werkte hij mee aan verschillende demo- en opnameprojecten. Met Yarnstone en de compositie The Seven Sisters was hij in 2010 te horen op de verzamel-cd Eve Awakening, Beyond 2012. Dat door Oreade Music wereldwijd werd uitgebracht.

Vanaf 2012 is Henk Werkhoven betrokken bij de muziekprojecten Caerleon Fair en Aiyana’s Dream en werkt hij aan zijn eigen en nieuwe instrumentale album On the Edge of Time.